Mikä DNS on?

Olet ehkä kuullut DNS:stä (Domain Name System eli verkkotunnusjärjestelmä), kun rekisteröit verkkotunnustasi tai loit verkkosivustoasi. Mutta mikä DNS oikein on ja miksi se on niin tärkeä? DNS pyörittää internetiä muuntamalla kirjaimin kirjoitetut nimet numeerisiksi IP-osoitteiksi, jotta sinun tarvitsee muistaa vain verkkotunnuksesi, kuten kivaesimerkki.com, eikä IP-osoitteen numerojonoa. DNS on internetin selkäranka. Ilman sitä et voisi lähettää sähköpostia, selata Instagramia tai pelata videopelejä kavereidesi kanssa.

Mikä DNS siis on ja miksi se on tärkeä?

Ennen vanhaan puhelinnumero piti joko opetella ulkoa, kirjata ylös muistioon tai käyntikorttirullaan tai etsiä paksusta paperisesta puhelinluettelosta, kun halusit soittaa puhelun. Tänään nämä tiedot tallennetaan matkapuhelimien yhteystietoluetteloon, ja numerot on liitetty tiettyyn henkilöön tai yritykseen. Kun haluat soittaa ystävällesi Jaanalle, sinun ei tarvitse muistaa hänen puhelinnumeroaan; riittää, että etsit hänen nimensä yhteystietoluettelosta ja painat soittopainiketta.

DNS on ikään kuin internetin yhteystietoluettelo, mutta ihmisten ja puhelinnumerojen liittämisen sijaan se liittää verkkotunnukset IP-osoitteisiin. Ja IP-osoitteet ovat internetin kieli. Tietokoneet viestivät keskenään internetprotokollien eli IP-osoitteiden avulla. Ne ovat numero- ja kirjainsarjoja, kuten 50.63.202.40 (IPv4-osoite) tai 2001:0db8:85a3:0000:0000:6a2e:0371:7234 (IPv6-osoite).

Mutta näitä pitkiä numero- ja kirjainmerkkijonoja ei ole helppo muistaa. Siksi DNS yhdistää IP-osoitteet ihmisille ymmärrettäviin verkkotunnuksiin, kuten kivaesimerkki.com. Verkkotunnuksen muistaminen on yleensä paljon helpompaa kuin kaikkien IP-osoitteiden muistaminen, joten ne tekevät surffailusta verkossa mukavampaa.

Selvä, mutta miten DNS todella toimii?

Olet ehkä kuullut DNS-kyselystä tai DNS-hausta, jos olet hakenut tietoa DNS:stä. Nämä ovat yleisiä termejä, joilla viitataan siihen, kuinka DNS toimii ja vie sinut tietylle verkkosivustolle. Tähän kuitenkin sisältyy muutama vaihe, joten selvennetäänpä niitä hieman. Varoitus – tästä tulee hieman teknistä.

1. Kysely: Kaikki alkaa siitä, kun kirjoitat verkkoselaimesi osoitekenttään verkkotunnuksen, kuten kivaesimerkki.com. Tämän jälkeen kysely etsii verkkotunnuksen kivaesimerkki.com IP-osoitteen, jotta selaimesi voi näyttää oikean sisällön. Kysely tarkistaa pääpalvelimelta, mihin mennään seuraavaksi.
  2. Pääpalvelimet: Pääpalvelimia on 13, ja ne toimivat maailmanlaajuisesti. Ne tietävät kaikkien verkkotunnusten kaikki DNS-tiedot. Pääpalvelin tarkistaa nämä DNS-tiedot ja määrittää niiden avulla, mikä tarkistetaan seuraavaksi: TLD-nimipalvelin.
  3. TLD-nimipalvelimet: TLD eli ylätason verkkotunnus on verkkotunnuksen pääte, kuten .com verkkotunnuksessa kivaesimerkki.com. Yleisimpiä ylätason verkkotunnuspäätteitä ovat .com, .net ja .org, ja suosituimpia maakohtaisia verkkotunnuspäätteitä ovat .uk, .ca ja .au. Kaikilla ylätason verkkotunnuspäätteillä on oma TLD-nimipalvelin, jossa on tämän päätteen DNS-tiedot. Joten jos haluat vierailla sivustolla kivaesimerkki.com, alkuperäisen kyselyn tulee tarkistaa .comin TLD-nimipalvelimilta kivaesimerkki.comin verkkotunnusnimipalvelimet.
  4. Verkkotunnusnimipalvelin: Täällä sijaitsee kivaesimerkki.comin DNS-vyöhyketiedosto. Vyöhyketiedostossa taas sijaitsevat yksittäiset DNS-tietueet. Näitä tietueita, kuten A-tietueita, MX-tietueita ja aliverkkotunnuksia, voidaan lisätä, muokata tai poistaa vyöhyketiedostossa. Alkuperäinen kysely etsii verkkotunnusnimipalvelimelta kivaesimerkki.comin A-tietueen, joka liitetään tiettyyn IP-osoitteeseen. Kysely käyttää tätä IP-osoitetta verkkosivuston kivaesimerkki.com sisällön hakemiseen ja näyttämiseen selaimessasi.

Pidä mielessä, että DNS:llä on matkallaan muutama pysäkki, ja joskus jotain jää jumiin tai ei toimi ihan odotetusti. Ja DNS-muutosten näkymisessä internetissä maailmanlaajuisesti voi kestää jopa 48 tuntia. Jos haluat lukea lisää DNS:n toiminnasta, tutustu kätevään Verisignin oppaaseen.

Vielä lisää nimipalvelimista...

Oletko koskaan kuullut kenenkään puhuvan verkkotunnuksesi nimipalvelimen vaihdosta? Se liittyy kyselyn viimeiseen vaiheeseen, jossa tarkistetaan verkkotunnusnimipalvelimet tälle supertärkeälle IP-osoitteelle. Mutta ennen kuin kysely voi löytää oikean IP-osoitteen, tarvitaan oikeat nimipalvelimet.

Kullekin verkkotunnukselle on aina vähintäänkin kaksi nimipalvelinta. Kun nimipalvelimet vaihtuvat, myös DNS-hallinnan paikka muuttuu. Esimerkiksi jos verkkotunnus käyttää oletusarvoisia GoDaddy-nimipalvelimia, DNS-vyöhyketiedosto on GoDaddy-tililläsi. Ja jos verkkotunnus käyttää toisen yrityksen nimipalvelimia, DNS-vyöhyketiedosto löytyy tältä yritykseltä.

Mitä minun pitää tehdä DNS:lläni?

Nyt kun tiedät vähän paremmin, mikä DNS on ja miten se toimii, olet valmis aloittamaan sen käytön GoDaddy-tililläsi. Helpoin tapa löytää DNS on kirjautua sisään GoDaddy-verkkotunnusportfolioon, napsauttaa tai napauttaa suoraan verkkotunnustasi ja valita sitten DNS. Nyt näet DNS-vyöhyketiedostosi, jossa voit hallita valitsemasi verkkotunnuksen DNS:ää.

Täällä voit tehdä joitain yleisimpiä DNS-tehtäviä:

Useimmat DNS -päivitykset tulevat voimaan tunnin sisällä, mutta päivitys maailmanlaajuisesti voi kestää jopa 48 tuntia.

Entä jos jään jumiin?

Ymmärrämme, että verkkotunnusten DNS-hallinnassa on useita muuttujia, ja se voi tuntua hämmentävältä. Olemme ahkeroineet luodaksemme saumattoman DNS-hallinnan kokemuksen, ja yritämme jatkuvasti parantaa sitä. Jos jäät jumiin tai jos sinulla on kysyttävää, meillä on tukiartikkeleita DNS-tehtävien avuksi ja videoita erilaisten verkkotunnustehtävien selventämiseen. Lisäksi palkitut GoDaddy-oppaamme ovat vain verkkokeskustelun tai puhelinsoiton päässä.

Tähän liittyvä vaihe

Lisätietoja

• Oletko valmis näkemään DNS:n toiminnassa? Aloita verkkoseikkailusi käyttämällä Websites + Marketing-tee-se-itse-tuotettamme.