Mikä DNS on?

Nimipalvelujärjestelmä eli DNS on verkkonäkyvyytesi selkäranka. Jokainen verkkotunnus käyttää DNS:ää hallitsemaan sitä, miten kävijät löytävät verkkosivustosi ja miten vastaanotat sähköpostia. Jos ajattelet verkkotunnustasi katuosoitteena, DNS toimii GPS-navigaattorinasi. Kävijät eivät löydä osoitettasi, jos GPS ei pysty antamaan oikeita ohjeita. Tästä syystä verkkosivustosi ja sähköpostisi eivät toimi odotetulla tavalla, jos DNS ei ole oikein.

Kun kirjoitat verkkotunnuksen internetselaimeen, DNS tekee töitä löytääkseen tätä verkkotunnusta koskevat tiedot. Verkkotunnukset ovat meille mukava tapa muistaa, miten verkkosivustolle pääsee, mutta tämän mukavan nimen takana tietokoneet keskustelevat numeroin. Nämä numerot muodostavat internetprotokollan eli IP-osoitteet, jotka toimivat verkkotunnuksesi alaisuudessa toimivan verkkosivustosi katuosoitteena.

Kun kirjoitat verkkotunnuksen osoitepalkkiin verkkosivustolla vierailemista varten, tietokoneesi etsii tämän verkkosivuston IP-osoitteen, jotta se voi ladata verkkosivuston. Juuri näin DNS toimii. Kirjoitat katuosoitteen (verkkotunnus), DNS löytää reitin IP-osoitteen (GPS-navigaattori) avulla ja internet lataa verkkosivuston, jolla aiot käydä.

Jotta DNS voi ohjata sinut määränpäähäsi, se sisältää kolme pääosaa toimiakseen oikein: nimipalvelimet, vyöhyketiedostot ja tietueet. Nimipalvelimet sisältävät vyöhyketiedostot, ja vyöhyketiedostot sisältävät tietueet. Tietueet ovat DNS:n osa, joka selittää, missä verkkosivustosi sijaitsee tai mihin saat sähköpostisi. Tietueet käyttävät IP-osoitteita, mutta ne eivät toimi, jos nimipalvelimia ei ole määritetty oikein.

Tähän liittyvä vaihe

Lisätietoja

• Oletko valmis näkemään DNS:n toiminnassa? Aloita verkkoseikkailusi käyttämällä Website Builder-tee-se-itse-tuotettamme.