WordPress-hallinta Ohje

Mikä on CDN?

Sisältöverkko (Content Delivery Network, CDN) on palvelimista koostuva verkosta, joka toimittaa sisältöä. Sisältöverkon tarkoituksena on tallentaa staattista sisältöä välimuistiin ja tarjota se nopeammin käyttöön alkuperäpalvelimen (sivustoasi isännöivä palvelin) ja pyynnön tehneen käyttäjän välisen sijainnin perusteella. Tämä tarkoittaa sitä, että kun esimerkiksi japanilainen kävijä käyttää sivustoasi, jota isännöidään Yhdysvalloissa, se latautuu aivan yhtä nopeasti kuin Japanissa isännöity sivusto.

Sisältöverkon etuja ovat:

• Sisällön parempi saatavuus ja vikasietoisuus – suuri liikennemäärä tai laitteistohäiriöt voivat aiheuttaa käyttökatkoksia verkkosivustossasi. CDN jakaa kuorman eri palvelinten välillä, jolloin sivustosi pystyy käsittelemään enemmän liikennettä ja sietämään laitteistovikoja paremmin kuin yksittäinen alkuperäpalvelin.
  • Nopeammat latausajat – käyttäjille tarjotaan sisältöä liityntäpisteestä (Point of Presence, PoP), joka on maantieteellisesti lähempänä heitä kuin alkuperäistä palvelinta, mikä tarkoittaa nopeampia latausaikoja verkkosivustollesi.
  • Tehokkaampi tietoturva – sisältöverkko voi lisätä turvallisuutta esimerkiksi lievittämällä hajautettuja palvelunestohyökkäyksiä (DDoS), estämällä haavoittuvuuksien hakkerointia ja pysäyttämällä väsytyshyökkäykset (“brute force” -hyökkäykset) verkkosivustosi kirjautumissivuja vastaan.

Kaikki sisältöverkot eivät ole samanlaisia. Joillakin niistä on vyöhykkeen URL-osoite ja toisilla mukautettu URL-osoite. Niiden välinen ero on nähtävissä tarkasteltaessa sivusi lähdekoodia. Erot ovat:

• Vyöhykkeen URL-osoitteen sisältöverkko yhdistettynä Managed WordPress-pakettiin.
    • Vyöhykkeen URL-osoitteen sisältöverkko käyttää oletus-URL-osoitetta välimuistiin tallennettua sisältöä (esimerkiksi kuvat) varten käyttäen seuraavaa rakennetta:

Esimerkki: https://secureservercdn.net/192.168.1.x/coolexample.com/wp-content/uploads/2019/06/qtq80-1024x380.jpeg
    • Vyöhykkeen URL-osoitteen sisältöverkkojen ylläpito ja tukeminen on edullisempaa, joten ne tarjotaan usein maksutta tai rajoitetusti jonkin muun tuotteen lisänä.
  • Mukautetun URL-osoitteen sisältöverkko yhdistettynä -sivustosuojauksen Advanced- ja Premium-pakettiin.
    • Mukautettua URL-osoitetta hyödyntävä sisältöverkko käyttää sivuston verkkotunnusta välimuistiin tallennettua sisältöä (esimerkiksi kuvat) varten käyttäen seuraavaa rakennetta:

Esimerkki: https://coolexample.com/wp-content/uploads/2019/06/qtq80-1024x380.jpeg
    • Mukautettua URL-osoitetta käyttävät sisältöverkot edustavat yleensä premium-vaihtoehtoja tai edellyttävät sopimuksen tason korotusta.

Huomautus: Jos käytät laajennusta, joka perustuu absoluuttisiin URL-osoitteisiin, suosittelemme, että käytät -sivustosuojauksen Advanced- ja Premium-paketteihin yhdistettyjä sisältöverkkoja.

Käytätpä sitten vyöhyke-URL:n sisältöverkkoa tai mukautetun URL:n sisältöverkkoa verkkosivustosi staattisten elementtien tallentamiseen, sisältöverkko voi parantaa napsautusprosenttejasi, koska hitaasti latautuvat verkkosivustot hylätään usein ennen niiden latautumista.