Mitkä tekijät vaikuttavat DNS-muutosten levitysaikaan?

Kun päivität DNS (Domain Name System) -tietueet verkkotunnuksesi vyöhyketiedostossa, muutosten voimaantulo kaikkialla Internetissä voi kestää enimmillään 48 tuntia. Pyrimme tekemään kaikki päivitykset mahdollisimman nopeasti, mutta verkkotunnuksen DNS-muutosten levitysaika riippuu useista tekijöistä, jotka eivät ole hallinnassamme.

Useat verkkotunnuksien hallintatoiminnolla tehdyt tietojen päivitykset vaikuttavat verkkotunnuksesi vyöhyketiedoston DNS-tietueisiin. Jos esimerkiksi määrität nimipalvelimia, sallit edelleenohjauksen tai peittämisen, otat käyttöön DNSSEC (Domain Name System Security Extensions) -ominaisuuden, määrität isäntiä ja IP-osoitteita, luot mobiiliverkkosivustoja tai otat käyttöön CashParking®-ominaisuuden, päivität myös verkkotunnuksesi vyöhyketiedoston tietoja.

DNS-muutosten levitysaikaan vaikuttavia tekijöitä:

• TTL-asetukset – Voit määrittää kunkin DNS-tietueen TTL-asetuksen (”Time to Live” eli julkaisua edeltävän ajan pituus) verkkotunnuksesi vyöhyketiedostossa. TTL-asetus määrittää, kuinka pitkäksi ajaksi palvelimet tallentavat DNS-tietueiden tiedot välimuistiin. Jos tietyn tietueen TTL-ajaksi asetetaan esimerkiksi yksi tunti, palvelimet tallentavat kyseisen tietueen tiedot paikallisesti tunnin ajaksi, minkä jälkeen päivitetyt tiedot haetaan määräävältä nimipalvelimelta. Pienempi TTL-asetus voi nopeuttaa muutoksien voimaantuloa. Lyhyempi aika-asetus voi myös lisätä määräävälle palvelimelle lähetettyjen kyselyjen määrää, mikä lisää palvelimen kuormitusta ja hidastaa sen käsittelyaikoja.
  • Internet-palveluntarjoajasi – Internet-palveluntarjoajasi tallentaa DNS-tietueet välimuistiin (tallentaa tiedot paikallisesti sen sijaan, että uudet tiedot noudettaisiin DNS-palvelimeltasi) verkkoselaamisen nopeuttamiseksi ja liikenteen vähentämiseksi. Tämä pidentää muutoksien levitysaikaa. Eräät Internet-palveluntarjoajat jättävät TTL-asetukset huomioimatta ja päivittävät välimuistiin tallennetut tietueensa ainoastaan 2–3 päivän välein.
  • Verkkotunnuksesi rekisteri – Jos vaihdat verkkotunnuksesi nimipalvelimet, välitämme muutospyyntösi rekisteriin muutamassa minuutissa. Rekisteri julkaisee määräävän nimipalvelimesi tietueet omassa päävyöhykkeessään. Useimmat rekisterit päivittävät vyöhykkeensä nopeasti. Esimerkiksi VeriSign päivittää .com-verkkotunnuksien vyöhykkeet kolmen minuutin välein. Kaikki rekisterit eivät kuitenkaan tee päivityksiä näin nopeasti. Rekisterit suojaavat usein päänimipalvelimensa liialliselta käytöltä asettamalla nimipalvelintietueille pitkän TTL-ajan (jopa 48 tuntia tai enemmän). Vaikka rekursiivisien nimipalvelimien ei pitäisi tallentaa päänimipalvelimien tietueita, eräät Internet-palveluntarjoajat tallentavat tiedot välimuistiin joka tapauksessa. Tämä voi johtaa pitkään nimipalvelinmuutosten levitysaikaan.