Pääkäyttäjäksi vaihtaminen Linux-palvelimessa

Saadaksesi täyden hyödyn Linux-palvelimestasi sinun on luultavasti jossain vaiheessa asennettava jotain tai muutettava määritystiedostoa, ja kyseiset toiminnot vaativat ylläpidon käyttöoikeudet juuripalvelimeen. Tämä saavutetaan ryhtymällä sijaiskäyttäjäksi (substitute user), superkäyttäjäksi (super user) tai vaihtokäyttäjäksi (switch user), minkä jälkeen ovit periaatteessa suorittaa mitä haluat palvelimella.

Valta tuo vastuuta. Koska sijaiskäyttäjä voi tehdä mitä tahansa, voi todella helposti saada palvelimen sekaisin. Ole varovainen.

Pääkäyttäjän käyttöoikeuksien saaminen riippuu palvelimesta:

Hallinnoidut ja täysin hallinnoidut Linux-palvelut

Näissä palveluissa käytetään yhdyskäytävää (lisätietoja) ja cPanelia.

Ensin on otettava käyttöön pääkäyttäjän käyttöoikeudet (lisätietoja). Sen jälkeen, kun olet muodostanut yhteyden SSH:n kautta (lisätietoja), suorita seuraava komento:

sudo su -

Anna sitten palvelimesi salasana. Jos olet unohtanut sen, voit nollata sen (lisätietoja).

Voit nyt suorittaa komentoja pääkäyttäjänä.

Muut Linux-palvelimet

Kun olet muodostanut yhteyden SSH:n kautta (lisätietoja), suorita seuraava komento:

su -

Anna sitten palvelimesi salasana. Jos olet unohtanut sen, voit nollata sen (lisätietoja).

Voit nyt suorittaa komentoja pääkäyttäjänä.