Verkkosivuston puhtaanapito

Uuden haittaohjelmatartunnan leviäminen on tärkeä ehkäistä muutamalla toimenpiteellä. Tartuntariski ei katoa koskaan, mutta voit suojata verkkosivustoasi monin eri keinoin.

Verkkosovelluspalomuuri (WAF)

Hyökkäyksissä käytetään yhä useampia ohjelmistotason haavoittuvuuksia. Tilanteen tasalla pysyminen voi olla verkkosivuston omistajalle hyvin haastavaa. Verkkosovelluspalomuuri (WAF) on ratkaisu ongelmaan. Se suojaa verkkosivustoasi pysäyttämällä hyökkäykset jo ennen niiden alkamista. Huomaa, että toiminto suojaa sivustoasi vasta, kun se on aktivoitu. Jos DNS:si on verkkohotellissamme, teemme tarvittavat toimet. Muussa tapauksessa sinun täytyy aktivoida toiminto muuttamalla sivustosi DNS-asetuksia.

Päivitä verkkosivustosi

Jos käyttämällesi WordPress-, Joomla- tai muulle verkkosivustoalustalle ei ole ladattu uusinta vakaata versiota, päivitä sivustosi. Miksi? Koska vanhentunut ohjelmisto on yleisin syy haittaohjelmatartuntoihin. Ohjelmistoon lukeutuvat CMS-versio, lisäosat, teemat ja muut laajennustyypit.

Vaihda salasanasi

Käytä hyvää ja vahvaa salasanaa. Hyvällä salasanalla on kolme tärkeää ominaisuutta: se on monimutkainen, pitkä ja yksilöllinen. Verkkosivustoosi on useita pääsykohtia, kuten FTP, SFTP, SSH ja cPanel. Hyökkääjät ovat huomioineet tämän, ja he hyödyntävät usein useampia protokollia. Päivitä vähintään kaikkien ylläpitäjätilien salasanat. Usein käyttäjät luovat useampia ylläpitäjätilejä, mutta he käyttävät ja päivittävät vain yhtä muista välittämättä. Sivustoa on korkea aika päivittää tietoturvariskin ilmenemisen jälkeen.

Vaihda tietokantasi salasana

Jos käytät CMS:ää (WordPress, Joomla ym.), vaihda tietokantasi salasana. Muista päivittää kokoonpanotiedosto (Joomla: configuration.php; WordPress: wp-config.php). Prosessi ei ole automaattinen, joten sinun täytyy osata avata tiedostot ja muokata niitä manuaalisesti. Jos et ole tottunut muokkaamaan tietokantaa ja määritystiedostoja ja jos verkkosivustosi käyttää palvelun GoDaddy verkkohotellia, ota yhteyttä asiakastukeen.

*Jos et osaa vaihtaa salasanojasi (yllä mainitulla tavalla) ja sivustosi ei käytä palvelun GoDaddy verkkohotellia, pyydä salasanojen päivitystä käyttämäsi palvelun ylläpidolta.

Suorita virustarkistus henkilökohtaisella tietokoneellasi

Monissa tapauksissa verkkosivustot vaarantuvat paikallisten ympäristöjen (kannettavat, pöytäkoneet jne.) kautta. Tämän takia pyydämme käyttämään hetken virusten tarkistamiseen. Lopulta sivuston jatkuvalla puhdistamisella ei ole merkitystä, jos haittaohjelmatartunnat pääsevät leviämään tietokoneen kautta.

Varmuuskopioi sivustosi

Puhdistamisen ja suojaamisen jälkeen sivustosta on hyvä ryhtyä ottamaan säännöllisesti varmuuskopioita. Varmuuskopiointiratkaisuja on olemassa useampia. Jos verkkosivustosi käyttää palvelun GoDaddy verkkohotellia, voit rekisteröityä sivuston varmuuskopiointia varten. Sivuston varmuuskopiointiin sisältyy automaattinen integrointi verkkohotellitiliisi, ja sen määrittäminen on helppoa.

Puhdista keittiösi

Huomaamme usein, että asiakkaillamme on ”tiskiallaspalvelimia”, jotka ovat pullollaan vanhoja sisällönhallintajärjestelmien, teemojen tai laajennusten asennuksia. Vanhat asennukset pääsevät unohtumaan ajan myötä, mutta niihin kertyy haittaohjelmia, jotka ovat valmiita tartuttamaan koko palvelimen jokaisen puhdistuksen jälkeen. Käytä hetki palvelimen testaus-, valmistelu- ja tuotantotoimintojen erotteluun.